Een strategisch plan voor stadslogistiek (SULP) in Antwerpen

Gerealiseerd in België

Vanuit Rebel adviseren we de stad Antwerpen al bijna tien jaar over slimme mobiliteit. We zetten enerzijds in op samenwerking met private mobiliteitsaanbieders en anderzijds op het realiseren van gedragsverandering bij reizigers en logistieke actoren. De opmaak van een SULP maakt hier onderdeel van uit.

De uitdaging

De stad is voortdurend in verandering, en daarmee ook de stedelijke transportvraag (de vraag naar goederen en diensten die vrachtvervoer genereren). Hoe kunnen Antwerpse burgers en bedrijven verzekerd worden van een vlotte belevering zonder de leefbaarheid in de stad in het gedrang te brengen? Dit is de kernvraag die we proberen te beantwoorden binnen het ‘Sustainable Urban Logistics Plan’ (SULP) voor de stad Antwerpen. Het streefdoel is een veilige, betrouwbare, duurzame en vlotte belevering van de stad in 2030.

De aanpak

We treden op als procesbegeleider en inhoudelijk expert voor de opmaak van dit strategisch beleidsplan stedelijke logistiek voor stad Antwerpen.

Het voorbije decennium heeft de stad Antwerpen – met ondersteuning van Rebel – al verschillende inspanningen geleverd op vlak van stedelijke logistiek. Voorbeelden zijn de ontwikkeling van slimme en veilige vrachtrouteplanner, of de pilootprojecten met de logistieke sector gefaciliteerd door Slim naar Antwerpen.

Met het oog op de ontwikkeling van het SULP is echter meer diepgaand inzicht nodig in de voorliggende opgave. Om de strategische doelstellingen en concrete maatregelen vorm te geven, zetten we een verkennend onderzoek op.

Binnen dit onderzoek analyseren we enerzijds de huidige context van stedelijke logistiek in Antwerpen en anderzijds de te verwachtte evoluties richting 2030, namelijk de beleidsambities met impact op stedelijke logistiek in Antwerpen en de evoluties in de markt. Deze inzichten toetsen we tijdens verschillende werksessies af met de logistieke sector om conclusies uit literatuuronderzoek te verrijken met praktijkinzichten.

Op basis van dit onderzoek, stellen we de ambities en doelstellingen scherp die de stad Antwerpen heeft op vlak van stadslogistiek. Vervolgens werken we een maatregelenpakket uit dat zal helpen om deze doelstellingen te bereiken.

Impact

Samen met de stad Antwerpen en haar logistieke stakeholders werken we aan een plan om stadslogistiek efficiënter en veiliger te maken.