Stadsdistributie over water

Gerealiseerd in België

De stad Gent beschikt over een fijnmazig netwerk van waterlopen tot diep in het stadscentrum. In de Middeleeuwen waren schepen een alledaags gezicht voor het transport van graan, wijn, bier, bouwstenen, enzovoort. De stad Gent en De Vlaamse Waterweg wensen te onderzoeken welk potentieel watergebonden stadsdistributie vandaag de dag te bieden heeft.

De uitdaging

De stad Gent en De Vlaamse Waterweg willen meer inzicht krijgen in de mogelijkheden en de businesscase voor watergebonden stadsdistributie in Gent. De visie ‘Water in de Stad Gent’ vormt hiervoor het kader.

Het onderzoek spitst zich toe op enerzijds de bevoorrading, pick-ups en retourstromen van winkels, horeca en kantoren, en anderzijds op pakketbezorging en grote leveringen per pallet of rolcontainer aan particulieren en bedrijven. Het betreft geen bulkgoederen zoals afval of grote hoeveelheden bouwpuin.

De aanpak

Aan de hand van een analyse van de Gentse waterweginfrastructuur, best practices en een inventarisatie van stadsdistributievaartuigen ontwerpen we kansrijke logistieke binnenvaartconcepten voor de Gentse binnenstad. Het uitgangspunt voor alle concepten is de bundeling van goederen in een stedelijk distributiecentrum aan de rand van de stad, waarna een klein schip de goederen naar één of meerdere overslagpunten binnen de stadsring transporteert. De last mile gebeurt met een cargofiets of elektrische bestelwagen.

Dankzij een financieel model dat we op maat van deze opdracht bouwen, kunnen we voor verschillende use cases de rendabiliteit en maatschappelijke meerwaarde berekenen (verminderde vrachtwagenritten en emissies).

Dit leidt tot belangrijke bouwstenen die we gebruiken om het meest kansrijke model voor de stad Gent samen te stellen.

Het resultaat is de beschrijving van een kansrijk toekomstscenario en een uitvoeringsplan met mogelijkheden op korte en lange termijn om stadsdistributie over water in de stad Gent te realiseren.

Impact

Met deze studie reiken we de nodige handvaten aan om goederentransport over water te realiseren in de Gentse binnenstad.

De ervaring van een Rebel

Perfect passende project

"Dit project combineert alle sterktes en interesses van het Ports & Logistics team: innovatieve binnenvaartoplossingen, duurzame stadslogistiek, het modelleren van goederenstromen en doorrekenen van business cases."
Laura Tavernier