Europees recyclingproject met transport via binnenvaart
Europees recyclingproject met transport via binnenvaart
Rebel hielp een consortium om een sterk subsidievoorstel op te maken om gipsplaten oneindig te recycleren én duurzaam te transporteren. Een uniek project in Europa met de potentie om uit te breiden.
Uitdaging
Een fabrikant van gipsplaten, een afvalverwerker en een gipsrecycler wilden de Vlaamse overheid overtuigen hun projectvoorstel voor een duurzame logistieke keten te financieren.
Aanpak
De Vlaamse overheid zocht in 2020 projecten die de logistieke keten op duurzame wijze optimaliseren. En wel zo dat de goederenstromen verschuiven van weg naar spoor of binnenvaart. Impactvolle projecten maakten kans op een subsidie.
Gipsplaatfabrikant Gyproc, afvalverwerkingsbedrijf Imog en gipsrecycler New West Gypsum Recycling overtuigden de overheid om hun logistiek én circulair project te kiezen.
Samen zetten zij een gesloten keten op voor het hoogwaardig hergebruik – Cradle to Cradle – van gipsplaten.
Het vervoer van het publiek toegankelijk verzamelpunt tot aan de verwerkingssite gaat per binnenvaart. In 2021 start de pilot in de provincie West-Vlaanderen. Daarna volgt opschaling naar andere regio’s.
Rebel heeft het consortium geholpen een gedegen voorstel voor dit project te maken. Van een sterke logistiek-economische onderbouwing, het bepalen van de potentiële impact op milieu, logistiek en businesscase tot het opstellen van het volledige subsidiedossier. Ook de komende jaren steunt Rebel de drie partijen nog ten volle in coördinatie van het bijzondere project.
Impact
Een eerste pilotproject kon opstarten na een positieve respons op het voorstel.