Groen om de Stad: een nieuwe methode om de baten te berekenen

Gerealiseerd in Nederland

Voor zowel de Metropoolregio Amsterdam (MRA) als de Metropoolregio Utrecht (MRU) hebben we een maatschappelijke businesscase opgesteld voor groen in en om de stad. Deze projecten waren gericht op het kwantificeren van de kosten en baten van landschappelijke ontwikkelingen en introduceerden een belangrijke innovatie: een methode om de baten van natuur rond de stad te berekenen. Waar eerder de focus lag op de waarde van stedelijk groen, brengt deze nieuwe methode ook de economische en maatschappelijke voordelen van natuur in de omliggende gebieden in kaart.

Dankzij deze methode kunnen we nu inzichtelijk maken wat we intuïtief al aanvoelden: de waarde van groen is ontzettend breed. Niet alleen ecologische winst, maar ook gezondheid, welzijn en klimaatbestendigheid krijgen zo een onderbouwde plek in de besluitvorming. Dit opent de deur naar een bredere waardering van natuur als essentieel onderdeel van een toekomstbestendige leefomgeving.

De uitdaging

Met de verstedelijking en de groeiende woningbouwopgaven in de MRA en MRU staat de balans tussen woningbouw en natuur onder druk. Overheden en beleidsmakers willen investeren in groene gebieden, maar inzicht in de financiële haalbaarheid en maatschappelijke meerwaarde ontbrak. De uitdaging was om een systematische en robuuste methode te ontwikkelen waarmee niet alleen de kosten, maar ook de brede baten van groen rond de stad gekwantificeerd kunnen worden.

De aanpak

Onze aanpak bestond uit de volgende stappen:

  1. Batenanalyse via ecosysteemdiensten: We gebruikten de Natuurlijk Kapitaalrekeningen (NKR) en de Ladder der Bekostiging om ecosysteemdiensten te vertalen naar financiële en maatschappelijke baten.
  2. Toepassing op MRA en MRU: De methode werd getest in beide regio’s, waarbij we scenario’s uitwerkten die inzicht gaven in de voordelen van extra natuur, zoals verbetering van de luchtkwaliteit, vermindering van hittestress en recreatieve meerwaarde. Deze baten werden vervolgens vertaald naar concrete financiële opbrengsten.
  3. Integratie in besluitvorming: We werkten samen met lokale en nationale overheden om de resultaten bruikbaar te maken voor beleidsontwikkeling en investeringsbeslissingen.

Uit de analyses blijkt dat de baten in beide studies ruimschoots opwegen tegen de kosten: de baten zijn twee tot tien keer hoger dan de kosten.

Onze analyses tonen aan dat investeren in groen rond de stad niet alleen ecologisch noodzakelijk is, maar ook financieel aantrekkelijk kan zijn. De maatschappelijke baten – van gezondheidswinst tot stijgende vastgoedwaarden en klimaatadaptatie – wegen in veel gevallen ruimschoots op tegen de investeringskosten. Dankzij de ontwikkelde methode kunnen de kosten en baten van groen nu op een eerlijke en inzichtelijke manier worden afgewogen. Zo kunnen beleidsmakers en investeerders beter onderbouwde keuzes maken over natuurontwikkeling in verstedelijkte gebieden.

Impact

Dankzij de ontwikkelde methode kunnen de kosten en baten van groen nu op een eerlijke en inzichtelijke manier worden afgewogen.

De ervaring van een Rebel

Een waardevolle investering

“Deze methode laat zien dat natuur om de stad niet alleen een kostenpost is, maar een waardevolle investering in leefbaarheid en economie.”
Djavan Braumuller