Henk Slagt: ‘Rebel heeft de kennis waar de onderwijsmarkt om vraagt’
onderwijsRebel heeft een breed, publiek aanbod. Het belang van de onderwijssector kan daarin beter worden weerspiegeld, ziet Henk Slagt. Daar wil hij een bijdrage aan leveren. Henk vertelt over zijn ervaring en drijfveren, en wat Rebel voor onderwijsinstellingen kan betekenen.
Henk, kun je kort iets over jezelf vertellen?
Henk Slagt: ‘Sinds anderhalf jaar ben ik associate bij het team Rebel Strategy & Finance. Hier doe ik voornamelijk onderwijsopdrachten voor het hoger en voortgezet onderwijs en het ministerie van OC&W. Ik omschrijf mijzelf als een mensen-mens met een zakelijke inslag, die warmloopt voor de ontwikkeling van de mensen en organisaties om hem heen.
Van huis uit ben ik bedrijfseconoom en registeraccountant. Ik ben mijn loopbaan ooit begonnen als marineofficier en werkte daarna voor grote corporates, waaronder het Amerikaanse Sara Lee | Douwe Egberts. Transitiemanagement vormde daarbij een rode draad. Ik werkte zo’n tien jaar als ceo en cfo van verschillende internationale bedrijven in Centraal-Europa.
In 2012 heb ik een omslag gemaakt: ik verhuisde terug naar Nederland en heb mijn aandacht en hart verlegd naar maatschappelijke impact. Ik werkte als toezichthouder in de zorg en als bestuurder in het MBO. Inmiddels ben ik weer gedraaid, naar een meer autonome rol in advies, onderwijs en zorg. Naast mijn werk bij Rebel sta ik voor de klas, als masterdocent Organisatieontwikkeling bij AvansPlus. Mijn rol als toezichthouder bij GGzE in Eindhoven vormt een mooie tegenhanger.
Ik woon met Lily in Vught. We hebben zes kinderen, van wie er vier in het buitenland wonen. Ik heb een passie voor varen, natuur, fotografie en koken.’
Welke kansen zie jij voor Rebel in het onderwijs?
‘Rebel heeft in het verleden diverse onderwijsopdrachten gedaan die langskwamen, maar een marktbenadering met een zichtbaar profiel verdienen aandacht. Daar liggen kansen, denk ik. Onderwijs is met 400 duizend medewerkers een van de grootste werkgevers en met 12% van de rijksbegroting een van de grootste publieke sectoren. Het vormt de spil voor welvaart en welzijn in de samenleving van morgen.
Ik vind dat onderwijs een prominentere plek verdient in ons portfolio omdat de uitdagingen waar het onderwijs nu voor staat, uitstekend aansluiten bij de kennis en ervaring die Rebel biedt. Denk aan verduurzaming van schoolgebouwen en de financiering ervan, efficiënter werken met minder middelen en het meten van maatschappelijke impact bij de duurzaamheidsopgave.
Veel van deze opgaven leven ook in de zorg, waar Rebel wel heel actief is. De kennis is er dus. We kunnen het netwerk in de onderwijssector verder versterken. Met mijn kennis en ervaring, met nieuwe opdrachten, maar ook met marktfocus verwacht ik dat we Rebel meer onderwijs-minded kunnen maken, en de sector meer Rebel-minded.’
Aan welke projecten werk je en ga je werken in de toekomst?
‘Voor een ministerie hebben we onlangs een huisvestingsopdracht voor verduurzaming afgerond: al het vastgoed van het primair en voortgezet onderwijs moet de komende jaren verduurzamen. We adviseerden een scholengroep in het oosten van Nederland, een krimpgebied, over een duurzame toekomst met minder leerlingen. Voor een Hogeschool en andere instellingen onderzochten we de financiële haalbaarheid van een campusproject.
Voor onderwijsinstellingen hebben we een programma uitgewerkt met RSF en RCE dat de kosten en baten van duurzaamheidsprojecten in kaart brengt. Ook hier worstelen bestuurders met grote thema’s: bezuinigingen die vragen om strakker financieel management, solide huisvestingsstrategieën, co-creatie met het bedrijfsleven en de meetbaarheid van een duurzame maatschappelijke bijdrage. Bedrijven komen werknemers tekort, maar missen de aansluiting met Hogescholen en het MBO. Je moet in het onderwijs hun taal spreken om de verbinding te maken. Dat is een kloof die ik scholen en bedrijven help te overbruggen.
Tot slot het WO: momenteel helpen we de economische faculteit van de Erasmus-universiteit verder te internationaliseren door samenwerkingen met universiteiten en bedrijven in Suriname, Zuid-Afrika en Indonesië op te zetten. Dat draagt bij aan een verhoogd welzijn voor lokale communities. Onze lokale Rebel teams daar sluiten aan bij die vraag. Tegelijkertijd draagt Rebel bij aan een breder perspectief en persoonlijke ontwikkeling (global citizenship) van studenten en onderzoekers bij de Erasmus Universiteit.’
Wat drijft jou in je werk?
‘Rond mijn 50ste besefte ik dat ik maatschappelijke impact wilde maken, in plaats van bij te dragen aan de kwartaalcijfers van een Amerikaanse multinational. De publieke zaak ligt toch dichter bij mijn hart, en waar kan ik die beter dienen dan in het onderwijs?
Ik wil mijn persoonlijke leerervaringen graag doorgeven aan studenten en organisaties. Mijn drijfveer is om mensen en organisaties in staat te stellen te groeien, door ze te helpen hun ware potentieel aan te boren. Als ik zie dat ze daarmee worstelen, dan ben ik geneigd om naast ze te gaan staan. Ik zeg ‘naast’, want als ik samen kan werken, ben ik in mijn element. Ik ben niet zo van de hiërarchie.’